SIKÇA SORULAN SORULAR

1-) İSKİ UKBS sisteminden yararlanmak için ne yapmam gerekiyor?

Sistemden yayınlanan düzeltmeyi kullanabilmeniz için İSKİ Genel Müdürlüğü Harita Şube Müdürlüğü bünyesinde bulunan İSKİ-UKBS sistem yönetiminde, Üyelik başlığında bulunan Başvuru Formunu doldurup göndermeniz gerekmektedir.

2-) Sistem kullanımı için bir bedel ödemek gerekiyor mu?

Sistem kullanımı şu an herhangi bir ücrete tabi değildir. Bu konu İSKİ Genel Müdürlüğü tasarrufundadır.

3-) Ne tür bir GPS alıcısına sahip olmamız gerekmektedir?

Elinizde bulunan cihazın öncelikle GSM/GPRS modem ile düzeltme alma kabiliyetinde olması gerekir. Zor alanlarda ölçümlerin daha rahat gerçekleştirilmesi için alıcınızın çift frekanslı ve GPS+GLONASS özellikli olması gerekmektedir.

4-) İstanbul içinde sabit noktaya ne kadar mesafeden çalışabilirim?

İstanbul içerisinde sabit noktaların çevrelediği alanda kaldığınız sürece mesafenin herhangi bir önemi yoktur. Kontrol merkezinden arazide kullandığınız GNSS alıcısına model olarak düzeltmeler gelmektedir.

5-) Internet ile ilgili sorun yaşıyorum. Nasıl çözebilirim?

UKBS koordinat düzeltmeleri, GPS cihazınızda kullanmış olduğunuz GSM modem üzerinden sizlere ulaşmaktadır. Bundan dolayı GSM modem internet erişiminin kesintisiz olması gerekmektedir.

6-) IP-Port Ayarları nedir?

Sisteme erişim için size gönderilen kullanıcı adı ve şifreyi doğru bir şekilde girmiş olmanız gerekmektedir. Bunun yanında bağlantı gereksinimi için; IP ve port tanımlaması yapılmıştır. IP : 82.222.52.131 ve Port : 2101 olarak cihazınızda tanımlanmış olmalı.

7-) Mountpoint Ayarları nasıl yapılıyor?

Sisteme bağlanıldığında mountpoint olarak VRSRTCM31, VRSRTCM30, RTKRTCM30, CMR, DGPS seçenekleri gelmektedir. Cihazınıza uygun olan seçeneğe göre düzeltme yayını alabilirsiniz. DGPS tek frekanslı GPS alıcıları için olup, metre altı hassasiyetinde düzeltme alır.

8-) Sinyal kalitesi neden düşük?

GNSS uydulardan gelen sinyallerden faydalanarak çalışan bir sistemdir. Bu nedenle GPS alıcınızın uyduları gören bir konumda olması gerekmektedir. Kapalı mekanlarda (ormanlık alanlarda, bina kenarlarında, üzeri kapalı alanlarda vb.) sisteme bağlı kalırsınız ancak uydu sinyalleri cihaza erişemeyeceğinden dolayı bağlantı problemleri oluşabilir. Ayrıca yüksek gerilim hatları, trafolar, baz istasyonları vb. manyetik alanlar sinyal kalitesini etkiler. Sinyal kalitesini etkileyen diğer bir sorun da atmosferik etkilerdir. Güneş patlamaları iyonosferdeki elektron yoğunluğunu artırır ve bu da sinyal gecikmesine neden olur. Aynı şekilde troposferdeki su buharı miktarı da sinyal hızını etkiler. Bu nedenlerle açık alanda ve manyetik alandan uzak olsanız da GPS çözümlemesinde gecikme olabilir. Anlık iyonosferik düzensizlikleri internet sitemizde portal üzerinden takip edebilirsiniz.

9-) İSKİ UKBS RINEX Verilerine Nasıl Ulaşabilirim?

Talep edilen RINEX verisinin; İstasyon Bilgisi, Ölçüm Tarihi, Saat Aralığı, Veri Kayıt Aralığı Bilgilerini, iletişim bölümündeki mail adreslerine iletmeniz gerekir.